Як підвищити тестостерон

Тестостерон є основним статевим гормоном в чоловічому організмі і відомий своїми здібностями збільшувати м'язову масу і лібідо. Крім цього тестостерон підвищує фізичну силу та енергію, сприяє спалюванню жиру, відіграє важливу роль у формуванні кісток, покращує ріст волосся, підвищує почуття впевненості та благополуччя, запобігає недоумству. З віком вироблення тестостерону знижується, а низький рівень тестостерону може викликати цілий ряд проблем зі здоров'ям, включаючи погіршення настрою, зниження статевого потягу, випадання волосся, втому та зменшення активності, зниження мотивації і впевненості в собі. У той час як багато чоловіків намагаються підвищити рівень тестостерону за допомогою лікарських препаратів, існують кілька природних способів збільшити вироблення цього гормону.
Як чоловікам підвищити тестостерон
Цинк
Додавання цинку в свій раціон є одним із способів підвищити низький рівень тестостерону. Цинк дуже важливий для вироблення тестостерону, так як є одним з ключових компонентів у складі цього гормону. Цинк перетворює жіночий гормон естроген в тестостерон і запобігає зворотне перетворення. До продуктів з високим вмістом цинку відносяться устриці і морепродукти, печінка, птиця, яйця, молочні продукти, горіхи та насіння.
 
Вітаміни
Вітаміни A, B і E відіграють важливу роль у виробництві тестостерону, недолік цих вітамінів призводить до зниження його рівня. Вітамін C, також як і цинк, запобігає перетворення тестостерону в естроген і знижує рівень кортизолу, дозволяючи вашому тілу збільшити вироблення тестостерону. Якщо ви їсте багато фруктів і овочів, м'яса і горіхів, то ви не повинні турбуватися про будь вітамінних добавках.
 
Здорові жири
Ви природним чином можете підвищити рівень тестостерону, вживаючи в їжу більше корисних жирів, тому що організм потребує їх для вироблення тестостерону. Дослідження показали, що чоловіки, які мають раціон, багатий мононенасиченими і омега-3 жирами, володіють високим рівнем тестостерону. Такі жири містяться в горіхах і насінні, авокадо, жирних сортах риби, таких як лосось і тунець, оливках, оливковому та арахісове олії. Переконайтеся, що 20-30% від загального щоденного споживання калорій надходить за рахунок здорових жирів.
 
Надмірна вага
Зайва вага негативно позначається на рівні тестостерону, так як жирова тканина містить ароматази, які перетворюють чоловічий гормон тестостерон в жіночий естроген. Тому чим вищий вміст жиру в організмі, тим нижче рівень тестостерону. При спробах скинути зайву вагу постарайтеся не сідати на сувору дієту і не моріть себе голодом, оскільки ваш організм буде думати, що ви голодуєте і зупинить вироблення тестостерону, щоб перечекати голод. Налаштуйтеся на втрату 0,5-1,5 кілограма жиру в тиждень головним чином через вправи і зміни в харчуванні, щоб підвищити рівень тестостерону.
 
Силові вправи
Ви можете змусити своє тіло збільшити вироблення тестостерону, виконуючи силові вправи, що зачіпають кілька великих груп м'язів. При цьому необхідно використовувати великі ваги, які дозволять вам робити близько 5 повторень в підході. Також необхідно обмежити час тренування до 45-60 хвилин, так як перетренування призводить до збільшення кортизолу і зниження тестостерону. Тому якщо не дозволяти собі відновлюватися між тренуваннями, ваш рівень тестостерону може знизитися.
 
Сон не менше 8 годин
Збільште тривалість і якість сну, щоб дати вашому тілу достатню часу на відновлення від тренувань і вироблення більшої кількості тестостерону, так як він виробляється під час сну. Рівень вашого тестостерону на 30% вище вранці, ніж ввечері, саме тому ви можете відчувати посилений статевий потяг вранці. Втрата ранкової ерекції може бути ознакою того, що ваш рівень тестостерону знижений.
 
Зменшення стресу
Коли ви піддаєтеся стресу, ваше тіло виробляє гормон стресу кортизол, який пригнічує вироблення тестостерону. Кортизол також змушує вас накопичувати жир на животі, який, як ви вже знаєте, збільшує кількість естрогену і знижує рівень тестостерону. Тому вам потрібно позбутися нервового напруження, перестати турбуватися про дрібниці, бути більш позитивним і уникати перетренованості, щоб підвищити рівень тестостерону.
 
Перегрів яєчок
Ваші яєчка повинні мати температуру на кілька градусів нижче температури тіла, щоб краще функціонувати і підвищити виробництво тестостерону. Якщо ви носите щільно прилягаючу білизну, вузькі джинси, довго приймаєте гарячу ванну, тримайте ноутбук на колінах або робите інші речі, що призводять до перегріву яєчок, ви будете перешкоджати виробленню тестостерону.
 
Алкоголь і куріння
Відмова від алкоголю і куріння також надають позитивний вплив на рівень тестостерону. Алкоголь впливає на ендокринну систему, в результаті чого організм може зупинити вироблення чоловічого гормону. Також алкоголь знижує рівень цинку в організмі і утрудняє руйнування естрогенів печінкою. Нікотин і котинін в сигаретах також гальмують і знижують виробництво тестостерону.
 
Надлишок естрогену і ксеноестрогенів
Щоб позбутися від надлишку естрогенів, які зменшують виробництво тестостерону вашим тілом, ви можете вживати більше сирих хрестоцвітних овочів, таких як качанова, кольорова, брюссельська капуста, брокколі, пліч чой, редис, ріпа. Ці овочі містять речовину під назвою дііндолілметан, яке допомагає організму позбавлятися від зайвої жіночого гормону. Також ви можете їсти більше клітковини, щоб природним чином очищати своє тіло і позбавлятися від токсинів, що викликають надлишок естрогенів. Більшість фруктів і овочів, горіхів і бобових містять велику кількість клітковини.
 
Ксеноестрогени є штучними естрогенами, які містяться в пестицидах, штучних гормонах росту і стероїдах, освіжувачах повітря і пластикових контейнерах. Ксеноестрогени підвищують рівень жіночого гормону, знижуючи рівень тестостерону. Тому намагайтеся уникати споживання фруктів і овочів, що містять пестициди, продуктів тваринного походження (м'яса і молочних продуктів), вирощених з використанням штучних гормонів росту і стероїдів. Для зберігання харчових продуктів і води користуйтеся посудом зі скла, а не з пластику, так як пластмасові вироби, як правило, містять ксеноестрогени. Не використовуйте парфуми або освіжувачі повітря, у яких в якості одного з інгредієнтів міститься парабени, він є ксеноестрогенів.