Як зробити кардіотренування максимально ефективним?

 Не секрет, що кардіотренування допоможуть вам схуднути, розвинути витривалість, зміцнити серцево-судинну і дихальну системи – але при одній умові, якщо тільки ви не будете лінуватися і постараєтеся отримати від кардіотренувань максимум користі. Сьогодні пропонуємо вам ознайомитись з деякими порадами, які допоможуть зробити кардіотренування максимально ефективним.

1. Намагайтеся розвести в часі кардіо і силове тренування. В ідеалі між ними має пройти не менше восьми годин, щоб м’язова втома не завадила повноцінно викластися на наступному занятті. Якщо ж доводиться проводити один тип тренування відразу за другим, перш за все, необхідно визначитися з метою – якщо для вас важливо схуднути, починати краще з легкого силового тренінгу. До початку кардіотренування (яке повинно бути повноцінним – не коротше 40 хвилин) ви добре розігрієтеся, і процес жироспалювання піде швидше. Якщо для вас головне зміцнити і зробити рельєфними м’язи і ви працюєте з серйозними вагами, залиште силову частину програми на потім. Почнете з неї – і на кардіотренування сил вже просто не залишиться.

 

2. Слідкуйте за пульсом. Якщо пульс не піднімається вище 60% від максимуму (вираховується за формулою 220 мінус вік), ви витрачаєте час надаремно. Якщо перевищує 80%, ви виходите з аеробної зони: в такому режимі добре розвивається кардіовитривалість, ви зміцнюєте серцево-судинну і дихальну системи, але, оскільки організму не вистачає кисню, процеси жироспалювання сповільнюються. Якщо частота серцевих скорочень (ЧСС) наближається до максимальної і ви відчуваєте біль у грудях, запаморочення, нудоту – тренування краще перервати. Контролювати ситуацію оптимально за допомогою пульсометра. Щоб виміряти частоту серцебиття вручну, доведеться зупинитися, а це погано для кардіотренування.

 

3. Змінюйте темп. Таке тренування має бути достатньо тривалим (організм починає спалювати жири лише через 20 хвилин) та інтенсивним – так і калорій більше згорає і кардіовитривалість розвивається. Але чи багато хто зможе рухатися протягом довгого часу на великій швидкості?  Якщо ви будете міняти темп – то роблячи ривок, то вповільнюючись, в середньому будете рухатися досить швидко і не зійдете з дистанції.

 

4. Тренуйтеся під музику.  Музика задає темп і допомагає його втримати. Вчені з Університету Брунеля (Brunel University) стверджують, що тренуючись під улюблені мелодії, ми стаємо на 20% активнішими і витривалішими. Неважливо, що звучить у вашому плеєрі – останній альбом Шакіри, Океан Ельзи, класика або рок – головне, щоб музика підходила по темпу і дійсно подобалася, кажуть експерти. Тоді вона і заводить, і розважає, і дозволяє забути про втому.

 

 

 

5. Під час тренування пийте воду . Вона постачає клітинам організму поживні речовини, яких м’язи і внутрішні органи особливо потребують під час фізичних навантажень, відводить «відходи», уможливлює виділення поту, а значить, і терморегуляцію. Навіть при невеликому зневодненні (у 3%) людина відчуває занепад сил, і їй стає складніше тренуватися. Досвідчені спортсмени випивають склянку води перед тренуванням на витривалість і п’ють воду маленькими ковтками протягом усього заняття.

 

6. Виходьте на вулицю. Кардіотренування на свіжому повітрі відсотків на тридцять ефективніше. Рухаючись назустріч вітру, по піщаному грунті або снігу, піднімаючись в гору і долаючи природні перешкоди, тротуарні бордюри, калюжі – під час спортивної ходьби або пробіжки, ви витратите набагато більше енергії і калорій, ніж в тепличних умовах фітнес-залу. На доріжці або еліпсі ви навіть кроки робите коротшими, інстинктивно скорочуючи амплітуду руху, – адже прямо перед вами стійка тренажера.

 

 

7. Вибирайте легкий, дихаючий одяг.  Не варто в надії краще спітніти надягати на футболку худі, а під спортивні штани «жироспалюючі» пояса і штанці. Цей трюк не допоможе схуднути, – організм втрачає з потом не жир, а воду, яку потім так само легко і набере. А ось перегрітися під час тренування можна запросто. І навіть якщо ви не впадете в непритомність, рухатися все одно будете не так активно, як в легкому топі і дихаючих шортах. Отже, і ефекту від тренування отримаєте менше.

 

8. Намагайтеся, щоб м’язи плечового пояса були розслаблені. Напружуючись, плечі тягнуться вгору, судини в шиї затискаються, головний мозок не буде отримувати достатню кількість кисню, і ви починаєте відчувати втому.

 

9.  Енергійно рухайте руками.  Чим більше м’язів працює під час тренування, тим більше ви  витрачаєте калорій. Якщо хочете отримати від заняття максимальний ефект – не опирайтеся  долонями на поручні бігової доріжки, не дозволяйте їм безвольно кататися на стійках еліпса. Не  забувайте, що під час пробіжки або прогулянки саме руки задають темп. А без хорошого темпу не  буде і результату. До речі, відпустити перекладину під час ходьби по біговій доріжці і активно махати  руками – найпростіший спосіб збільшити пульс.

 

 

10. Слідкуйте за харчуванням.  У дні кардіотренувань в рівній мірі спокусливо не їсти майже нічого, щоб сильніше схуднути, і, навпаки, дозволити собі зайве, адже під час заняття все згорить. У першому випадку ви швидко втомитесь, почнете рухатися у півсили, а то і зовсім зійдете з дистанції. У другому – можете звести нанівець результати своєї праці. Люди схильні переоцінювати кількість калорій, які вони спалили в спортзалі, а тренажери можуть їм у цьому «потурати». Якщо настройки зіб’ються, велоергометр запросто повідомить вам, що за 10 хвилин ви витратили 300 ккал, хоча це неможливо. У дні тренувань краще їсти не більше звичайного. Обов’язково перекусіть за 1-2 години повільними вуглеводами.