Що необхідно знати про калорійність продуктів?

Способи боротьби із зайвою вагою можна називати практично нескінченно – це і всілякі дієти, і сприяючі схудненню препарати (так звані “таблетки для схуднення“), і навіть радикальні методи типу ліпосакції. А одним з найпростіших способів схуднути вважається звичайний підрахунок калорій – чим менше калорій вживаної їжі, тим краще. Між тим, калорійність продуктів – поняття досить складне, і далеко не завжди низька калорійність окремих продуктів означає, що готове блюдо виявиться низькокалорійним і сприятиме схудненню.

Що необхідно знати про калорійність продуктів?

Калорійність, або енергетична цінність продуктів – це та кількість енергії, що вивільняється з продуктів у процесі перетравлювання їжі. Калорійність будь-яких продуктів вимірюється в кілокалоріях (як правило, у розрахунку на сто грамів продукту) – кількість кілокалорій можна побачити на упаковці будь-яких продуктів, від шоколадного батончика до заморожених напівфабрикатів. Найбагатше джерело енергії – продукти з високим вмістом жирів: жирне м’ясо (наприклад, свинина) і м’ясні вироби, кондитерські вироби, рослинне і вершкове масло забезпечують організм найбільше енергії, необхідної для підтримки роботи всіх систем організму людини, але вони ж і найбільшою мірою сприяють відкладенню жиру.

Якщо в жирах міститься близько дев’яти кілокалорій на один грам, то у вуглеводах або білках – майже в половину менше, лише близько чотирьох кілокалорій на один грам. Тому навіть різні види м’яса можуть бути висококалорійними або низькокалорійними: якщо м’ясо птиці вважається м’ясом пісним, низькокалорійним, то в свинині, наприклад, вміст жиру становить практично п’ятдесят відсотків, і схудненню страви зі свинини, очевидно, сприятиме не будуть. Калорійність продуктів – показник досить важливий: знаючи енергетичну цінність певних продуктів, можна не тільки підрахувати калорійність готової страви, але і розробити максимально   збалансований раціон.

Калорійність продуктів залежить не тільки від вмісту жиру, а й від вмісту рідини. Найменшою калорійністю відрізняються овочі та фрукти, в яких вміст рідини найбільше – саме тому сьогодні існує безліч самих різних фруктових та овочевих монодієт. Низькою калорійністю відрізняються і багато інших продуктів рослинного походження.

Ще один фактор, що впливає на калорійність продуктів – це вміст клітковини, яка уповільнює процес засвоєння шлунком жирів і вуглеводів, що містяться в харчових продуктах. Чим більше вміст клітковини, тим меншою буде калорійність продукту.

Все різноманіття харчових продуктів умовно можна розділити на три основних групи залежно від їх калорійності. До групи висококалорійних продуктів, енергетична цінність яких становить чотириста п’ятдесят – дев’ятсот калорій на сто грамів, входять вершкове і соняшникове масло, кондитерські вироби, м’ясо більшості видів риби, молочні продукти (сметана, сир, більшість сортів сиру), свинина, яловичина, баранина, горіхи. До среднекалорійних продуктів (енергетична цінність – від ста до двохсот калорій на сто грамів продукту) відносять м’ясо птиці (індичка, курка), молочні продукти з низькою жирністю, курячі яйця, м’ясо кролика і ягняти. І, нарешті, найменша кількість калорій міститься в ягодах, фруктах, овочах, м’ясі деяких видів риб (таких, як щука, камбала, судак, короп, хек), нежирних молочних продуктах.

Калорійність готових страв

Плануючи збалансований раціон для того щоб схуднути і одночасно не завдавати шкоди власному здоров’ю, дуже важливо враховувати не тільки калорійність окремих продуктів, але і калорійність готових страв, що становлять основу будь-якого раціону.Калорійність готових страв розраховується дуже просто – методом додавання показників енергетичної цінності продуктів, з яких буде приготовлено страву. Зрозуміло, визначити калорійність готової страви можна лише приблизно – адже, навіть знаючи калорійність всіх інгредієнтів, не можна не враховувати, що вміст, наприклад, води в овочах після готування стане менше через температурну обробку.

​ Залежно від енергетичної цінності (кількості калорій у 100 г), всі продукти умовно можна розділити на п'ять груп. Для підтримки здорової маси тіла і правильного зниження ваги, тобто для втрати жирової маси, а не м'язової, рекомендується на 70-80% вживати продукти з перших двох груп, і менше — з третьої групи; корисні продукти ж 4 і 5 групи (сухофрукти, олія, горіхи) — вживати в невеличких кількостях — 2-3 сухофрукти, 1-2 столові ложки олії, 3-5 горіхів і тп. 

  І навіть це це ще не все: намагайтеся вживати продукти, які є в природі, і зведіть до мінімуму перероблені, тобто ті, яких у природі не існує, наприклад, цукерки, згущонка, ковбаси, сосиски і тп.

  Не забуваємо про воду! Вода не тільки зволожує шкіру, волосся та кожну клітинку організму, але й перебиває зайвий апетит.

  І обов'язково включіть в денний план інтенсивні фізичні навантаження (швидка ходьба не менше 1 години в день, або біг, велосипед, танці, кросфіт, аеробіку, йогу і тп).

  Якщо коротко: контролюйте своє харчування, усвідомлюйте що і коли ви їсте та який результат це принесе вашому організму та будьте здоровими та щасливими!