Дієта без вуглеводів – шкода чи користь?

                              Бажання бути красивою і мати струнку фігуру часто змушує дівчат забути про небезпеку тієї чи іншої дієти. У гонитві за швидкими результатами мало хто замислюється про те, як вплине на стан здоров’я або обмін речовин, проходження новомодної дієти. І тільки коли навіть сама жорстка дієта не допомагає досягти бажаних результатів, а кожен з’їдений шматочок осідає на стегнах і талії, людина починає замислюватися над тим фактом, що грубі втручання в роботу організму чреваті серйозними наслідками.

 

                                          Заборонені продукти

                Дієта без вуглеводів полягає в строгому обмеженні надходження в організм вуглеводів, при цьому основу раціону в більшості своїй становить білкова їжа. Обмеження в харчуванні вуглеводів може бути виправдане тільки по відношенню до легкозасвоюваних їх видів, до яких відноситься цукор, борошняні вироби, десерти. Сувора дієта без вуглеводів забороняє також вживати в їжу замінники цукру, будь-які крупи, фрукти й крохмалисті овочі, молочні продукти, бобові, фруктові чаї, солодку газовану воду, алкоголь, горіхи і насіннячка, крабові палички, креветки, кальмари, паштети і страви з печінки. Так як в ковбасних виробах міститься крохмаль, при дієті без вуглеводів їх також виключають з раціону. Закономірно виникає питання, а що ж можна їсти в такому випадку?

                             Дієта без вуглеводів розрахована на десять днів і весь цей час передбачається, що людина буде їсти, в основному, білкову їжу. Дозволяється споживання будь-якого м’яса і риби, сала, грибів, некрохмалистих овочів, лимона, оливкової олії, можна додавати в їжу перець, часник, сіль. В якості напоїв пропонується на вибір зелений або чорний чай без цукру або цукрозамінників, кава без цукру, трав’яні чаї. Дієта без вуглеводів не є голодною, оскільки білкова їжа насичує добре і надовго. Однак велика кількість білка в раціоні може привести до появи проблем зі здоров’ям, особливо на тлі наявних хронічних захворювань. Недоотримання організмом необхідних поживних речовин, так само як і захоплення строгими монодієтами, може призвести до розбалансування тонкого механізму метаболізму.

                            

                               Недоліки дієти без вуглеводів

            Як і будь-яка дієта, дієта без вуглеводів може призначатися тільки фахівцем. Хоча, швидше за все, лікар не призначить проходження такої суворої дієти, оскільки вона може негативно позначитися на здоров’ї людини. Виключення будь-яких продуктів цілком може призводити до недостатнього надходження в організм корисних речовин. Крім того, такі складні вуглеводи як хліб грубого помелу, зернові каші, овочі, фрукти дають організму людини необхідні для нормального процесу травлення харчові волокна. Відсутність в раціоні вуглеводів веде до порушення водно-сольового обміну, негативно впливає на обмін речовин, призводить до дефіциту глюкози в організмі, порушує природний процес вироблення інсуліну. Це в свою чергу впливає на розумові здібності людини, швидкість реакції, витривалість організму і його фізичну активність.

 

                                    Наслідки дієти для здоров’я

                          Оскільки при дієті без вуглеводів список заборонених продуктів досить великий, виключення їх усіх з раціону призводить до дефіциту в організмі різних корисних речовин. Це може негативно вплинути на роботу організму в цілому. Присутність в раціоні великої кількості білка змушує інтенсивно працювати всі внутрішні органи. Особливо високе навантаження припадає на печінку і нирки, а шлунок реагує на високобілкове харчування підвищенням кислотності. При наявних проблемах зі здоров’ям, особливо при наявності хронічних захворювань внутрішніх органів, хвороб серцево-судинної та ендокринної систем, дієта без вуглеводів протипоказана. За спостереженнями фахівців, відсутність вуглеводів в раціоні і високобілкове харчування можуть призводити до розвитку сечокам’яної і жовчнокам’яної хвороби, порушують процес травлення і провокують запори. Таке харчування може стати причиною розвитку подагри, атеросклерозу, стенокардії, а також спровокувати серйозні проблеми з нирками, аж до нефриту. Тривало дотримуватися такої дієти категорично протипоказано навіть здоровим людям.