Добавка трибулус - що це?

Трибулус (Tribulus) - це препарат, який виготовляється з витяжки рослини Tribulus Terrestris (трибулус террестріс). Прийом Трибулус сприяє посиленню вироблення тестостерону, відбувається це за рахунок того, що трибулус стимулює роботу гіпоталамуса і гіпофіза, які збільшують вироблення лютаінізуючого гормону, а він в свою чергу дає команду до вироблення тестостерону. Трибулус террестрис росте в країнах Середземномор'я, Середньої Азії і на Далекому Сході.
Витяжка з трави трибулус застосовувалася в народній медицині задовго до того, як було встановлено здатність трибулусу підвищувати вироблення тестостерону. У ті часи трибулус в основному застосовувався для боротьби з підвищеним тиском і "поганим" холестеролом в крові. Довгий час про Трибулус було відомо дуже мало, про властивості Трибулус підвищувати вироблення тестостерону було відомо лише невеликому колу лікарів, які застосовували його в своїй лікарській практиці, як засіб, що підвищує лібідо. І лише в середині 80-х років, болгарські вчені, досліджуючи трибулус багато років у Хіміко-фармацевтичному дослідницькому центрі Софії, повідали всьому світу про властивість Трибулус підвищувати вироблення ендогенного тестостерону. Першими приймати трибулус для росту спортивних показників стали атлети зі східної Європи, які і почали історію розвитку Трибулус, як спортивної добавки. З тих пір трибулус потрапив під пильну увагу бодібілдерів і спортсменів інших силових видів спорту. В даний час трибулус - це одна з найбільш популярних спортивних добавок, за кількістю продажів і популярності серед спортсменів трибулус поступається хіба-що креатину.
 
Як працює Трибулус? 
Трава Трибулус містить близько 0,7% стероїдних глікозидів, а також у великій кількості флавоноїди, алкалоїди і вітамін C. Екстракт з трави Трибулус стимулює секрецію шлункового соку, знижує рівень холестерину в крові, знижує артеріальний тиск, підвищує скоротливу здатність міокарда, також екстракт Трибулус володіє імуномодулюючими властивостями. І найголовніша особливість Трибулус - це вміст у великій кількості фуростанола, який сприятливо впливає на статеву функцію чоловіків, підвищує потенцію, стимулює сперматогенез. Саме остання властивість і великий вміст фуростанола в Трибулус зробило його придатним в спортивній практиці. Відповідно до проведених досліджень прийом Трибулус призводить до підвищення рівня власного тестостерону на 60-70%! Також важливим фактом є те - що трібулус повністю дозволений препарат Всесвітнім антидопінговим агентством WADA і застосовуючи його, ви можете не боятися про майбутній допінг-контроль. Трибулус - значно збільшує величину і силу м'язів у спортсменів, оскільки тестостерон є потужним анаболічним гормоном. Цей препарат використовується кращими атлетами і культуристами світу. Також багато спортсменів використовують трибулус ще й тому, що він має виражену сечогінну дію, і використання його за 3 дні до змагання дозволяють позбутися від надлишку води в організмі.
 
Як приймати Трибулус?
В даний час трибулус випускається практично кожним виробником спортивного харчування. Різниця лише полягає в дозі речовини (екстракту Трибулус) в 1 капсулі і наявністю сторонніх добавкок (вітамінів, амінокислот). Купуючи трибулус - зверніть увагу на вміст у мг робочої речовини, тобто Трибулус. Звичайне дозування Трибулус становить 0,5 - 1,5 грама на день, розбитих на два-три прийоми, приймати під час їжі. Таким чином, якщо ви купили трибулус вмістом 500 мг - то тоді ви повинні приймати 2-3 капсули на добу. (1 зі сніданком вранці, одну перед тренуванням і одну перед сном). Середня тривалість прийому Трибулус -      2,5 - 3 тижні, після чого слід зробити двотижневу перерву.